Παρουσίαση του διαπανεπιστημιακού project “Turquesa / Turquoise / Turkuaz / Τουρκουάζ” με τη συμμετοχή 6 πανεπιστημίων από Ισπανία, Ελλάδα και Τουρκία

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, 2024

17 & 18 Ιανουαρίου 2024

Αμφιθέατρο κτιρίου Τόμας, Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. (9ο χλμ Οδού Θεσσαλονίκης-Θέρμης), ώρες 12:00-14:00.

Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο project Turquesa / Turquoise / Turkuaz / Τουρκουάζ, μια διαπανεπιστημιακή συνεργασία που ξεκίνησε το 2022 και ολοκληρώνεται φέτος, με την προβολή μιας ενότητας έργων βιντεοτέχνης από διδάσκοντες 6 πανεπιστημίων της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Από την Ισπανία συνεργάζονται το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, το Πολυτεχνείο της Βαλένθια, το Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα και το Πανεπιστήμιο

Miguel Hernandez του Έλτσε. Από την Τουρκία συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Medeniyet της Κωνσταντινούπολης και από την Ελλάδα το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. Το project έχει ήδη παρουσιαστεί στα συμμετέχοντα πανεπιστήμια της Ισπανίας και της Τουρκίας και ολοκληρώνεται με την προβολή των έργων στη Θεσσαλονίκη, στο αμφιθέατρο του κτιρίου Τόμας της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (9ο χλμ Οδού Θεσσαλονίκης-Θέρμης), την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024, ώρες 12:00-14:00.

Οι συντονιστές του project, Lourdes Santamaria Blasco και Joan Bernat Pineda Perez γράφουν:

«Η Μεσόγειος χαρακτηρίζεται από μια αισθητηριακή παλέτα κοινή στους λαούς που την απαρτίζουν και στην οποία θριαμβεύει η διαπολιτισμικότητα των ακτών που την οριοθετούν: της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας. Η φύση της, η αισθητική της και η βιωσιμότητά της είναι τομείς που έχουν διαμορφωθεί μέσα από την επικοινωνία μεταξύ των κοινωνιών μας μέσω της θάλασσας. Ως εκ τούτου, το εκθεσιακό πρότζεκτ Turquesa / Turquoise / Turkuaz / Τουρκουάζ παραπέμπει στο μέγιστο φάσμα του χρωματικού και συμβολικού της περιεχομένου: επικοινωνία μέσω του νερού από αμνημονεύτων χρόνων.

Το πρότζεκτ λαμβάνει χώρα σε διάφορα σημεία, πόλεις και πανεπιστήμια σε διαφορετικές χώρες στα παράλια της Μεσογείου, που μοιράζονται όχι μόνο το γεωγραφικό πλαίσιο αλλά και τις θαλάσσιες, πολιτιστικές, τουριστικές και εμπορικές διαδρομές τους, καθώς και άλλα κοινά στοιχεία: ιστορικά, κοινωνικοπολιτιστικά, μυθολογικά, πνευματικά, τελετουργικά, γαστρονομικά και κυρίως καλλιτεχνικά.

Το καλλιτεχνικό πρότζεκτ Turquesa / Turquoise / Turkuaz / Τουρκουάζ θεμελιώνει τη σχέση μεταξύ των μεσογειακών χωρών αναδεικνύοντας τη διαπολιτισμικότητα και τη διεθνικότητα από τη μια άκρη της θάλασσας στην άλλη, όπου τα συμμετέχοντα πανεπιστήμια φέρνουν κοντά μακρινούς πολιτισμούς και αμβλύνουν τον διαχωρισμό μεταξύ Ανατολής και Δύσης, προωθώντας τη σύγκλιση μέσω της τέχνης.

Το Turquesa / Turquoise / Turkuaz / Τουρκουάζ έχει τη μορφή μιας σειράς έργων βίντεο που εμπνέονται από τη Μεσογειακή θάλασσα, το χρώμα της, από την ανεπαίσθητη αλλά χαρακτηριστική μυρωδιά του αλατιού, από ό,τι μας κάνει να μοιάζουμε και ό,τι μας κάνει διαφορετικούς, από τα σύνορα που μας οριοθετούν, από τα πολλαπλά πρόσωπα και τις ταυτότητες που την κατοικούν, από τις γλώσσες και τις γραφές που χρησιμοποιούνται σε αυτό το πολυπολιτισμικό χωνευτήρι και τη Βαβέλ. Οι καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν γι’ αυτή την έκθεση μας δίνουν μια πληθώρα όψεων, εικόνων και απόψεων για τον τόπο μας που βρέχεται από τη Μεσόγειο.

Μέσα από τα διάφορα οπτικοακουστικά έργα που συνθέτουν την έκθεση, το κοινό στοιχείο που ανήκει σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, η θάλασσα, μας μεταδίδεται διακριτικά και χωρίς να επιβάλλεται, αναπαρίσταται μέσω των αισθητηριακών στοιχείων που φορτίζονται με ποικίλες έννοιες, όπως η αναλαμπή ή το τρεμόσβημα του φωτός, το μπλε χρώμα της θάλασσας και του ουρανού και όλες οι χρωματικές παραλλαγές του, από τουρκουάζ έως σερουλέαν, και από την ίδια τη θάλασσα σε ήρεμο ή θυελλώδη καιρό.»Συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες/ακαδημαϊκοί: Lourdes Santamaria Blasco, María José Zanón Cuenca, Juan Bernardo Pineda, Rafel Arnal, Isabel Arquero Blanco, Ruben Díaz de Greñu Marco, M. Ángeles López Izquierdo, Dolores Furió Vita, Görkem Katmer, Özlem Oğuzhan, Γιώργος Κατσάγγελος, Γιούλα Παπαδοπούλου.

^