ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ 4

Διευθυντής: Ευάγγελος Πλοιαρίδης

Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (ΔΕΠ):
Ευάγγελος Πλοιαρίδης, Καθηγητής

Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ):
Βασίλειος Αβραμίδης

Επικουρικό Διδακτικό και Εργαστηριακό Έργο:

Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (ΕΤΕΠ):
Ευθύμιος Σκριάπας
Γεώργιος Γιαννουχαηλίδης

Πρόγραμμα Σπουδών 4ου Εργαστηρίου
Το «Εργαστήριο Ζωγραφικής 4» επιδιώκει τη συνολική καλλιέργεια του φοιτητή θέτοντας σα βασικό άξονα τη ζωγραφική του αναζήτηση και την εικαστική του έρευνα. Μέσα από την καθημερινή εργασία του εργαστηρίου, με πολλά σεμινάρια που προσεγγίζουν τον παλμό της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, με επισκέψεις σε Μουσεία και Γκαλερί της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και με ομιλίες και επισκέψεις σε εργαστήρια σημαντικών καλλιτεχνών, οι φοιτητές καλούνται να εργαστούν και να προτείνουν έργα, τα οποία αποπνέουν με σαφήνεια, πρωτοτυπία και ποιότητα μείζονα και έντονα ερωτήματα του σήμερα. Ενώ δίνεται έμφαση στη ζωγραφική, δεν αποκλείονται άλλα μέσα και τομείς έρευνας υπογραμμίζοντας την ανοικτή και γόνιμη συνύπαρξη πολλών διαφορετικών τάσεων και μέσων. Ταυτόχρονα, υπό μορφή σεμιναρίων, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα επαγγελματικής πρακτικής (δημιουργία Portfolio, διοργάνωση εκθέσεων κτλ.), με σκοπό την πλήρη κατανόηση του φοιτητή των προβλημάτων, αλλά και των δυνατοτήτων του μέσα στον καλλιτεχνικό, επαγγελματικό χώρο. Συγκεκριμένα:

Α’- Β’ – Γ’ – Δ’ Εξάμηνα
Ασκήσεις σχεδίου σε φυσικό πρότυπο (γυμνό μοντέλο) με διάφορα υλικά (κάρβουνο, μελάνι, ακρυλικά, μολύβι κ.τ.λ.). Ασκήσεις χρώματος σε φυσικό και μη φυσικό πρότυπο (γυμνό μοντέλο, νεκρή φύση) με λάδι, ακρυλικό μελάνι, ακουαρέλα με έμφαση στη φυσική διάσταση του θέματος. Εξοικείωση του φοιτητών με τεχνικές και μεθόδους προετοιμασίας τελάρων, σεμινάρια με θέμα την τεχνολογία υλικών και κάλυψη άλλων θεμάτων γύρω από την τεχνική πλευρά της ζωγραφικής εργασίας.

Ε’ – ΣΤ’ Εξάμηνα
Εποπτευόμενη προσωπική καλλιτεχνική εργασία με έμφαση στη μετάβαση του φοιτητή από τις ασκήσεις με δεδομένο θέμα (γυμνό μοντέλο, νεκρή φύση, φωτογραφία) σε προσωπική έρευνα και δημιουργία πρότασης σε ατομικά εργαστήρια (personal studio). Επεξεργασία της πρότασης με έρευνα γύρω από καλλιτέχνες και κινήματα της τέχνης, με τα οποία η εργασία έχει κοινά χαρακτηριστικά και δημιουργία μεθόδου και στρατηγικής επεξεργασίας αυτών των έργων.

Ζ’-Η’ Εξάμηνα
Εποπτευόμενη καλλιτεχνική εργασία με περισσότερη έμφαση στη δημιουργία προσωπικού λεξιλογίου και διερεύνηση του έργου τέχνης με παράλληλη έρευνα μέσα από τη Σύγχρονη Ιστορία της Τέχνης και Αισθητικής. Εξερεύνηση και ανάλυση των θεμάτων (ταυτότητα, βιωματική εμπειρία, εξωτερικός κόσμος, πολιτική τέχνη, μελέτη της τέχνης των 30 τελευταίων χρόνων.

Θ’- Ι΄ Εξάμηνα
Μελέτη και προετοιμασία της πτυχιακής εργασίας.

^