Λυδία Χατζηιακώβου | Διάλεξη με θέμα: «Ο καλλιτέχνης ως καταλύτης και ο πολίτης ως συμπαραγωγός»

Δευτέρα 27 Μαΐου, 2024

Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη, 28 Μαίου στις 18.00 στη Σταυρούπολη

Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα» υποδέχεται την Λυδία Χατζηιακώβου, επιμελήτρια και συν-διευθύντρια του ArtBOX, η οποία θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα: «Ο καλλιτέχνης ως καταλύτης και ο πολίτης ως συμπαραγωγός».

Η Λυδία Χατζηιακώβου θα παρουσιάσει πρόσφατα παραδείγματα από την επιμελητική της πρακτική, ειδικά σε σχέση με την τέχνη ως μέσο δημιουργίας κοινότητας, καθώς και σε σχέση με την χειροτεχνία ως σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική.  

Η διάλεξη υλοποιείται στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος του ΔΠΜΣ «Παρεμβατικές Δράσεις» και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Μαΐου 2024, ώρα 18.00 στο χώρο του ΔΠΜΣ, Ικονίου 1, Σταυρούπολη (ισόγειο).

Η διάλεξη είναι ανοιχτή προς όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΔΠΜΣ «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα», του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. 

Η Λυδία Χατζηιακώβου είναι επιμελήτρια. Από το 2004, συν-διευθύνει το ArtBOX – έναν εναλλακτικό, πειραματικό οργανισμό κοινωνικής καινοτομίας μέσω της τέχνης, που αναπτύσσει και επιμελείται project σύγχρονης και δημόσιας τέχνης, μη τυπικής εκπαίδευσης και ψηφιακής τεχνολογίας στον τομέα του πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει, επιμελείται και συντονίζει project που δίνουν έμφαση στην τέχνη για την κοινωνκή αλλαγή και τη σχέση μεταξύ τέχνης και τεχνολογίας και που φέρνουν σε επαφή κοινότητες, καλλιτέχνες και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτήν την περίοδο, επιμελείται το πρόγραμμα Tale of X Cities, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και πάνω από 20 φορείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, στην ανάπτυξη του κοινού με άξονα την συμπερίληψη και στον εκδημοκρατισμό της παραγωγής πολιτισμού. Παράλληλα, από το 2020 διερευνά την πρακτική της χειροτεχνίας (craft) ως σύγχρονου καλλιτεχνικού μέσου τόσο σε εννοιολογικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Bilal Yilmaz. 

^