Απόφαση Συνέλευσης Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, 2024

ΨΗΦΙΣΜΑ

Τα μέλη της Συνέλευσης (αρ. συνεδρίασης 296/5-2-2024 ) μαζί με τις διδάσκουσες και τους διδάσκοντες ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ δηλώνουμε ομόφωνα την αντίθεσή μας στο επικείμενο νομοσχέδιο που, με παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος, επιχειρεί να νομιμοποιήσει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Όλα τα μέλη του Τμήματος, με αίσθημα ευθύνης για τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό μας ρόλο, καταβάλλουμε καθημερινά υπέρμετρες προσπάθειες, πέραν του συμβατικού μας ωραρίου και των υποχρεώσεών μας και καταφέρνουμε να ανταποκριθούμε επιτυχώς στις διδακτικές, ερευνητικές και διοικητικές ανάγκες του Τμήματος που είναι ιδιαίτερα αυξημένες λόγω της εντεινόμενης υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης και των χρόνιων, σοβαρών προβλημάτων στις υποδομές μας που δυσχεραίνουν το έργο μας και θέτουν σε κίνδυνο τους φοιτητές μας και εμάς. Γνωρίζουμε, επομένως, πολύ καλά ποιοι είναι οι παράγοντες που υποβαθμίζουν τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση την οποία υπερασπιζόμαστε ως πολύτιμο κοινωνικό αγαθό. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα λύσουν κανένα από αυτά τα προβλήματα, αντιθέτως θα τα εντείνουν. Η εμπειρία από τον χώρο της υγείας και της μέσης εκπαίδευσης καθώς και η εμπειρία από το καθεστώς ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων στο εξωτερικό μας το επιβεβαιώνει.

Σε συμφωνία με τις αποφάσεις του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, της ΠΟΣΔΕΠ, της ΠΟΣΕΕΔΙΠ, της ΟΣΥΕΕΠ και πολλών Τμημάτων του Πανεπιστημίου μας αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των μεμονωμένων συναδελφισσών και συναδέλφων μας, καταδικάζουμε τις εντεινόμενες προσπάθειες  τρομοκράτησης και εκβιασμού από την κυβέρνηση που με εισαγγελικές παρεμβάσεις και απειλές διώξεων παρεμβαίνει ωμά στο ακαδημαϊκό μας έργο και πλήττει την ακαδημαϊκή μας αξιοπρέπεια, προσβάλλοντας το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των διδασκόντων και διδασκουσών να ορίζουμε εμείς οι ίδιοι τον τρόπο εξέτασης και διδασκαλίας των γνωστικών μας αντικειμένων. Οι εξετάσεις του Τμήματος μας θα διενεργηθούν στον χρόνο που θα είναι εφικτό και με τρόπο που θα αποφασίσουν οι διδάσκουσες και οι διδάσκοντες του τμήματος και με όρους ακαδημαϊκής αξιοπιστίας.

Υπερασπιζόμαστε σθεναρά την πρόσβαση των φοιτητριών και φοιτητών μας στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση χωρίς οικονομικούς φραγμούς. Το κράτος οφείλει να καλύπτει με τη χρηματοδότησή του το σύνολο των αναγκών μιας σύγχρονης και κοινωνικά ωφέλιμης καλλιτεχνικής ανώτατης εκπαίδευσης την οποία εμείς υπηρετούμε και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε, διεκδικώντας την ουσιαστική της αναβάθμιση.

^